Достапни линкови

logo-print

Референдум во Словачка


Словаците денеска на референдум гласаат дали да се намали бројот на пратеници за една третина и да се ограничи нивниот имунитет. На гласањето, тие треба да одлучат и дали сакаат да им се дозволи гласање преку интернет на парламентарните избори и дали треба да плаќаат претплата за државната телевизија.
За референдумот да биде успешен, треба да гласаат најмалку половина од регистрираните 4,4 милиони гласачи.
Сепак, според анкетите референдумот нема да биде успешен. Резултатите покажуваат дека на гласање ќе излезе само една петина од Словаците со право на глас.
XS
SM
MD
LG