Достапни линкови

logo-print

Турските граѓани се изјаснија позитивно за уставни реформи


Турските граѓани на референдум го поддржаа предлогот на Владата за измени на Уставот со кој се предвидуваат новини во државното уредување на земјата. Околу 58,5 отсто од гласачите се изјасниле за уставните реформи, а над 41,5 отсто биле против. Голем дел од 26 амандмани предложени од владата се однесуваат на правосудството со што ќе се зголеми бројот на судии во Уставниот суд и на членовите на Високиот совет на судии и обвинители, кои се задолжени за контрола на работата на правосудните органи.
XS
SM
MD
LG