Достапни линкови

logo-print

Генералното собрание на ОН за српската резолуција


Генералното собрание на Обединетите нации вечер ќе ја разгледа предлог резолуцијата за Косово што Србија ја достави по усогласувањето на нејзиниот текст со Европската унија. Во неа се поздравува подготвеноста на Европската унија да го олесни процесот на дијалог меѓу страните и се констатира дека таквиот процес сам по себе ќе биде фактор на мирот, безбедноста и стабилноста во регионот. Првиот текст на резолуцијата Србија го поднесе на 28 јули по мислењето на Меѓународниот суд на правдата дека декларацијата за независноста на Косово не е во спротивност со меѓународното право.
XS
SM
MD
LG