Достапни линкови

logo-print

Првата група депортирани Роми се очекува во Романија


Првата група од 79 Роми кои француските власти ги протеруваат , се очекува денеска да пристигне во Букурешт. Романските власти денеска изјавуваат дека проблемот со Ромите не е ни романски, ни француски, туку европски , а враќањето од таму кај што потекнуваат е само привремено решение со кој не се решава суштински проблемот. Француските власти најавија дека до крајот на септември ќе депортираат 371 Ром кои потекнуваат од Романија. Францискиот министер за имиграција Ерик Бесон изјави дека првата група на депортирани Роми, прифатила да биде вратена назад од кај што потекнуваат, во замена за 300 евра за секој возраен и 100 евра за секое дете.
XS
SM
MD
LG