Достапни линкови

logo-print

Русија не ги почитува правата на луѓето


Европскиот суд за човекови права денеска ја осуди Русија во врска со случајот на еден човек кој погрешно е осомничен за убиство и кого полицијата го малтретирала само да го признае делото кое не го направил. Во соопштенеито се наведува дека Олег Кирилов во 2001-та бил уапсен и мачен со денови, и му биле нанесени сериозни штети по здравјето од кои не може да се опорави. За на крај друг човек да биде осуден за делото за кое бил првично тој обвинет. Кирилов поднел тужба против полицијата и во 2008-та имаало пресуда . Полицајците кои го малтретирале добиле казна затвор од 1 до 3 години.
XS
SM
MD
LG