Достапни линкови

logo-print

Судот за човекови права ја опомена Словенија


Европскиот суд за човекови права ја опомена Словенија дека се уште не ги исполнила одлуките на својот Уставен суд и не ја исправила неправдата нанесена на жителите, избирашни од регистерот на население во време на прогласувањето на независноста. До Европскиот суд се обрати група избришани луѓе , која предупреди дека ним и е ускратена можноста за добивање на државјанство на Словенија. Европскиот суд констатира дека словенечките власти не сакале да го регулираат статусот на избришаните согласно одлуките на Уставниот суд на Словенија кој пресуди на избришаните да им се вратат сите права и бара си дополнителни одлуки статусот да им се регулира ретроактивно. Се проценува дека бројот на избришаните од регистерот на жители на Словенија се движи од 18 илјади до 25.700 луѓе.
XS
SM
MD
LG