Достапни линкови

logo-print

Хрватскиот парламент усвоил важни уставни измени


Хрватскиот парламент денеска усвоил проект за уставни измени со што ќе се овозможи приближување на националното законодавство со правните норми на ЕУ. За промените гласале 123 од 128 пратеници. Властите ќе добијат право со тие измени, да предаваат граѓани на државата на судски инстанци на трети држави меѓу кои и на држави што не се членки на Унијата. Хрватската народна банка и Државната канцеларија за ревизии ќе добијат поголем степен на автономија од Владата. Измени ќе бидат внесени и во избирачкиот систем.
XS
SM
MD
LG