Достапни линкови

logo-print

Уставен ќе го преиспитува изучувањето македонски од прво одделение


Уставниот суд ќе ја преиспитува уставноста на решението на министерот за образование, учениците од немнозинските заедници да го учат македонскиот јазик од прво одделение. Судот смета дека ваква одлука може да донесе само Собранието , а не извршната власт. Инаку оваа одлука предизвика бурни реакции од родителите и наставниците на учениците Албанци кои ја бојкотираат наставата по овој предмет и која воопшто не се реализира од второто полугодие.
XS
SM
MD
LG