Достапни линкови

logo-print

Католичката црква претпазлива за првиот вештачки организам


Католичката црква соопшти денеска дека создавањето на првиот вештачки организам може да претставува позитивен развој доколку биде употребен за корисни цели. Сепак, Ватикан предупредува дека само Господ може да создава живот. Претходно американски научници соопштија дека создале прв вештачки организам со вбризгување на вештачки направен ДНК во клетка на бактерија. Таа потоа продолжила самостојно да се дели и тоа со хромозомот на вештачкиот ДНК. Овој научен потфат е оценет за клучен чекор кон создавање вештачки живот.
XS
SM
MD
LG