Достапни линкови

logo-print

Европска помош за сиромашните за борба против глобалното затоплување


Министрите за финансии на земјите членки на Европската унија денеска ја потврдија подготвеноста за испраќање на 9 милијарди американски долари до земјите во развој со цел борба против климатските промени. Предвидено е финансискиот пакет да се испраќа во следниве три години. На светскиот самит во Копенхаген во декември 2009 година, европските лидери се согласија да одвојат по 2,4 милијарди евра годишно за да им помогнат на сиромашните земји да се справат со глобалното затоплување. Агенцијата „ЕУ Обзервер“, повикувајки се на извештај на Унијата, јави дека „значаен дел од сретствата допрева треба да се обезбедат“.
XS
SM
MD
LG