Достапни линкови

logo-print

Предлози на ЕК за избегнување на криза слична на грчката


Европската Комисија денеска ги повика владите во еврозоната да дискутираат за своите буџетски планови со другите земји членки на Европската унија, пред да ги усвојат буџетите во своите парламенти. Ова е само еден од неколкуте предлози на Комисијата наменети за избегнување на слична криза како грчката, која ја растресе еврозоната и ја девалвираше заедничката валута. Меѓу другото, се предлага и воспоставување на таканаречен механизам за перманентно справување со кризи кои би го заменил фондот од 750 милијарди евра кој се користи за помош на државите во еврозоната кои заглавуваат со долгови.
XS
SM
MD
LG