Достапни линкови

logo-print

Пораст на цените на индустриските производи во Македонија


Продажните цени на индустриските производи на домашниот пазар во април годинава во однос на април лани се зголемени за 10,5 насто, соопшти Државниот завод за статистика.
Зголемувањето се должи, пред се, на повисоките цени во групата „енергија“ за 29,6 проценти, „интермедијарни производи, освен енергија“ за 2,1 процент и „капитални производи“ за 0,3 проценти.
Во секторот „преработувачка индустрија“ цените се зголемиле за 11,2 проценти, а во „снабдувањето со електрична енергија, гас, пареа и топла вода“ за 7,7 проценти.
XS
SM
MD
LG