Достапни линкови

logo-print

Грција да ја ратификува Конвенција за заштита на малцинствата


Комесарот за човекови права на Советот на Европа Томас Хамарберг испратил писма до неколку грчки министри во кои препорачува Грција целосно да ги спроведува пресудите на Судот за човекови права. Тој става акцент врз потребата грчките власти да преземат нови мерки за да им се дозволи на малцинските групи да го изразат идентитетот за кој се определуват. ,,Грција признава само едно малцинство, тоа е муслиманското малцинство во Западна Тракија. Други малцинства официјално не се признати. Затоа препорачувам ратификација на важните документи на Советот на Европа, како Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства, што таа ја потпиша во 1999 година, вели во изјавата за Дојче веле комесарот Томас Хамарберг.
XS
SM
MD
LG