Достапни линкови

logo-print

Нема правна основа за целосна забрана на бурката во Франција


Францускиот државен Консул соопшти дека ја советува Владата да не воведе целосна забрана за носење на исламскиот превез. Во соопштението упатено до француската влада е наведено дека нема правна основа за воведување на таква забрана.Во продолжението се вели дека Владата може да се повика на безбедност и јавен ред па да бара од жените кои носат превез да го откријат своето лице во јавни институции како на пример во судови, училишта, болници , за време на универзитетски испити и слично. Пратениците од партијата на претседателот Никола Саркози неодмана се изјаснија дека ќе бараат целосно забрана за носење на исламскиот превез.
XS
SM
MD
LG