Достапни линкови

logo-print

Испраќање нов контингент на АРМ во Авганистан


Во касарната Илинден во Скопје ќе се одржи свеченост за испраќање во Авганистан на контигентот на АРМ кој ќе биде дел од наменските сили ФЕНИКС и задачите ќе ги извршува во рамките на мисијата ИСАФ. Овој контингент, кој го сочинуваат 79 припадници на полкот за специјални операции и баталјонот на Воената полиција, е планирано да извршува еднократна мисија во траење од девет месеци во источниот и северниот дел на Авганистан. Основни задачи ќе бидат обука и менторирање на Авганистанската национална армија и полиција, изведување на заеднички операции за поддршка на мирот и стабилноста во Авганистан, обезбедување на високи личности од воениот персонал на НАТО и ИСАФ и делување со коалициските сили на НАТО и САД.
XS
SM
MD
LG