Достапни линкови

logo-print

Фридом Хаус ја осуди одлуката на Киргистан да цензурира медиуми


Фридом Хаус соопшти дека се загрижени за слободата на говорот во Киргистан по одлуката на власти да го блокираат емитувањето на информативна програма и интернет пристап до новинските агенции кои се спонзорирани од Соединетите Американски Држави. Локалните медиуми кои ја емитуваат информативната програма на Радио Слободна Европа прекинале со емитување под закана дека ќе им биде одземена дозволата за работа.Две не-американски новински интеранет страни биле принудени да ги затворат затворат своите сајтовите. Фридом Хаус во соопштението наведе дека Киргистан постави стандарди за толеранција , слобода на изразување и демократија и треба да ги почитува тие стандарди.
XS
SM
MD
LG