Достапни линкови

logo-print

Швајцарија на референдум одлучува за судските права на животните


Во Швајцарија денеска се одржува референдум за предлог закон со кој ќе им се овозможи на злоупотребените животни да бидат застапувани во суд од адвокат. Адвокатите за заштита на правата на животните сметаат дека со ваков закон ќе се обезбеди подобра заштита на животните.
Противниците велат дека Швајцарија нема потреба од таков закон затоа што има доволно строги закони за заштита на животните. Новиот предлог закон е поддржан од еколошки групи и од дел од политичките партии.
XS
SM
MD
LG