Достапни линкови

logo-print

Албанија ќе земе кредит за да го зајакне енергетскиот систем


Албанија ќе земе кредит во вредност од 90 милиони евра од германска банка. Албанската влада планира тие пари да ги потроши за зајакнување на енергетскиот систем. Албанскиот министер за економија и енергетика, Дритан Прифти најави дека годинава ќе заврши изградбата на далновод кој Албанија ја поврзува со Црна Гора, а во наредните две години треба да заврши поврзувањето со Косово. Тој вели дека со нивната изградба, можностите за размена на енергија со регионот ќе се зголемат за трипати.
XS
SM
MD
LG