Достапни линкови

logo-print

Австија ќе даде 20 милиони евра за обнова на еврејски гробишта


Австриските власти соопштија денеска дека тие ќе платат 20 милиони евра за обнова на еврејските гробишта кои биле уништени кога нацистичка Германија ја анектирала земјата. Австрија се обврзала дека ќе се грижи за гробиштата во 2001 година како компензација за нацистичките злосторства, но властите и покраината неможеле да одлучат кој треба тоа да го направи. Австрискиот канцелар Вернер Фајман дека одлуката е поради почит спрема историјата, еврејските граѓани и културното наследство на земјата.
XS
SM
MD
LG