Достапни линкови

logo-print

Конференција на претседателите на парламентите во Стохолм


Претседателката на македонското собрание Светлана Јакимовска денеска учествуваше на вонредна конференција на претседателите на парламентите на земјите членки на ЕУ и земјите кандидати во Стохолом, Шведска. Конференцијата се одржала поради ратификувањето на Лисабонскиот договор со кој се зголемува улогата на парламентот, што придонесува за надминување на демократскиот минус на унијата. Јакимовска во своето обраќање ги истакнала напорите на Македонија во исполнувањето на критериумите за членство во унијата и препорачала да се донесе датуум за преговори за Македонија. Според Јакимовска тоа ќе ги потикнело и другите земји од регионот и ќе дало потврда за политиката на проширување на ЕУ
XS
SM
MD
LG