Достапни линкови

logo-print

Рамон им нареди на Таџикистанците да купуваат акции


Таџикистанскиот претседател Емомали Рамон му нареди на секое семејство во земјата да купи акции во хироелектраната во вредност од 690 долари, за тие на овој начин помогнат да се заврши проектот вреден милијарди долари. Според властите проектот Рогун може да му стави крај на хроничниот недостаток на енергија во земјата. Проектот започна во 1970 година, но е стопиран кога дојде до економски хаос, поради падот на советскиот режим. Рамон обајви дека акциите ќе го зголемат интересот и дека тогаш Владата ќе им даде гаранција на инвеститорите дека парите кои ги вложиле ќе им бидат вратени. Потпаролот на Рамон соопшти дека од оваа обврска ќе бидат поштедени сиромашните семејства.

XS
SM
MD
LG