Достапни линкови

logo-print

Европскиот суд забрани крстови во италијанските школи


Европскиот суд за човекови права денеска пресудил дека италијанските државни училиштаво со тоа што имаат истакнато распетие им го кршат правото на учениците да веруваат во она што сакаат да веруваат. Судот одлучил распетијата да се тргнат . На одлуката во Италија се гледа како на контроверзна бидејќи во Италија римокатоличката религија е прогласена за државна уште во 1984. Министерот за образование ја бранел одлуката за поставување на распетија велејќи дека тоа е симбол на нивната традиција.
XS
SM
MD
LG