Достапни линкови

logo-print

Чешкиот Уставен суд расправа за Лисабонскиот договор


Чешкиот Уставен суд ја започна седницата на која се расправа за легалноста на ратификацијата на Лисабонскиот договор. Судот ги сослушува жалбите на 17 сенатори кои сметаат дека Договорот ја нарушува сувереноста на Чешката Република. Чешка е единствената земја члeнка на ЕУ , која не го потпишала овој Договор. Парламентот го одобри, но претседателот Вацлав Клаус сеуште не го потпишал. ЕУ сака до крајот на годината да го ратификува процесот. Чешкиот суд не соопшти до кога ќе ја донесе одлуката.
XS
SM
MD
LG