Достапни линкови

logo-print

Се зголемуваат правата не жените во Кувајт


Жените во Кувајт можат да вадат пасош без одобрение на својот маж, пресудил судот во Кувајт .Со оваа одлука на судот се става крај на законот од 1962-та година според кој жената мораше да добие потпис од мажот ако сака да вади лични документи. Законот е укинат бидејќи го крши уставното право за еднаквост меѓу половите. Активистите за човекови права ја подржале одлуката, но сметаат дека и понатаму никој не ја гарантира еднаквоста меѓу мажите и жените. Жените во Кувајт, право на глас добија во 2005-та, а оваа година првпат жени станаа пратенички
XS
SM
MD
LG