Достапни линкови

logo-print

Македонија на 34 место по слободата на печатот во светот


Македонија се најде на 34 место во најновиот Индекс за слобода на печатот што го издава организацијата Репортери без граници. Оваа организација секоја година, врз основа на прашалници кои ги пополнуваат стотици новинари и медиумски експерти од целиот свет го мери нивото на слободата на печатот во 175 земји. Индексот се однесува на прекршување на слободата на печатот меѓу септември 2008 и август 2009 година. Од регионот, Грција е на 35 место, Босна и Херцеговина на 65, Косово на 75, Хрватска на 78, Албанија на 88 место. На првото место е Данска, а на последното Еритреа. Македонија во индексот за минатата година беше на 42 место.
XS
SM
MD
LG