Достапни линкови

logo-print

ММф прогнозира пад на економијата за 1,1 насто


Меѓународниот монетарен фонд објавува дека Хрватска годинава ќе забележи пад на бруто домашниот производ за 5,2 насто, но идната година ќе има минимален пораст од 0,4 насто . Прогнозата на ММФ доаѓа само на неколку дена пред состанокот со Светската Банка во Истамбул, кој ќе биде одржан на 6 и 7 октомври. Освен за Хрватска, ММФ прогнозира пад на Бугарија од 7,5 насто и на Романија од 0,1 отсто. Според ММФ, ни 2010-та нема да донесе некои позначители промени за Бугарија, но за Раманија тие предвидуваат пораст од 0, 5 проценти. За светска економија ММФ прогнозира економски пад од 1,1 процент, а за наредната годината се очекува пораст.


XS
SM
MD
LG