Достапни линкови

Протестите откажани


Протестите на Албанците во 2006 година

Протестите на Албанците во 2006 година

Вон парламентарните партии на албанците ги откажаа денешните протести, најавени како притисок за повлекување на Енциклопедијата на МАНУ. Причина е велат притисокот од страна на Владата и нејзините емисари.

Во изјавата за медиумите лидерите на помалите албански партии соопштија дека е сменет првичниот контекст на протестите и дека пред владата дошле само тие за да ги престават нивните барања.

Имено, објавената одлука на МАНУ да ја запре дистрибицијата на енциклопедијата која што ја разбранува јавноста и ги вжешти меѓуетничките страсти, и да изврши исправка на спорните одредници што предизвикаа жестоки реакции кај Албанците во земјава,
Институциите на оваа држава никогаш не се покажаа коректни кон албанското прашање и секогаш тактизирале. И овој момент ние го земаме како тактизирање кое е во функција на смирување на страстите меѓу Македонците и Албанците
за нив не е доволна. Тие на потегот на МАНУ гледаат само како наменска козметика и тактизирање за смирување на страстите.

„Институциите на оваа држава никогаш не се покажаа коректни кон албанското прашање и секогаш тактизирале. И овој момент ние го земаме како тактизирање кое е во функција на смирување на страстите меѓу Македонците и Албанците.“
„Козметичка корекција ќе се направи, инаку со официјален акт треба да се повлече и да се објави ништожна самата енциклопедија.“

изјави лидерот на националната демократска унија, Хисни Шакири и претседателот на ПДП, Сејфедин Харуни. Тиео наведуваат и тоа дека не сакаат да бидат жртви на политиката на колалиционите партнери во Владата ВМРО ДПМНЕ и ДУИ и велат дека токму тие правеле обиди и нивните денешни протсти да не успеат. Во прилог на ова Харуни наведува и дека имало засиленото обезбедување.
Академијата на науките во Република Македонија вчера донесе правична одлука бидејќи енциклопедијата и Академијата треба да биде во интерес на науката, а минатото во интерес на сегашноста


Во владејачката ВМРО-ДПМНЕ денеска нема коментар на одлуката на МАНУ додека ДУИ одлуката на Академијата ја оцени за правична.

„Академијата на науките во Република Македонија вчера донесе правична одлука бидејќи енциклопедијата и Академијата треба да биде во интерес на науката, а минатото во интерес на сегашноста.“

изјави Рафиз Алити од ДУИ.

Најголемата опозициона партија го оценува за позитивен секој чекор кој ќе придонесе за смирување н аотворените прашања на меѓуеничко ниво и апелираат вжѓештената реторика да спласне во интерес на меѓуетничките односи.

„Како политички субјект апелираме до сите и реториката да спласне во врска со ова прашање и сите страсти на студенти да бидат повлечени се со цел да градиме сите заедничко општество.“
XS
SM
MD
LG