Достапни линкови

logo-print

ЕУ отворена за соработка за решавање на глобалните проблеми


Премиерот на Шведска Фредрик Рајнфелт изјави на самитот на ОН во Њујорк дека во име на ЕУ ја пренесува пораката оти таа е отворена за соработка и порача дека глобализацијата е виновна што стотина милиони луѓе не можат да излезат од сиромаштија. Тој изјави дека проблемите како организираниот криминал, тероризмот, гладот, пандемијата, како и трговијата со луѓе и дрога веќе не се проблеми на некои држави, тука на целиот свет. Рајнфелт додаде и дека ОН мора да имаат легимитет, кој ќе овозможи меѓународни активности во борбата со тешкотиите со кои се соочува.
XS
SM
MD
LG