Достапни линкови

logo-print

60 години од потпишувањето на Женевските конвенции


Се обележуваат 60 години од потпишувањето на Женевските конвенции. Тоа се меѓународни закони кои се однесуваат на правилата на војување. Четирите конвенции потпишани во 1949 имаат за цел да ги заштитат цивилите, заробениците, ранетите и хуманитарните работници за време на вооружени конфликти. Конвенциите се ратификувани од 194 земји.

XS
SM
MD
LG