Достапни линкови

logo-print

Германскиот Уставен суд денеска ке се изјасни за Лисабонскиот договор


Германскиот Сојузен уставен суд во Карлсруе денеска ќе ја објави пресудата по повод тужбата на неколку партии против прифаќањето на Лисабонскиот договор. Во тужбата се додава дека со стапување во сила на Лисабонскиот договор, Германија веќе нема да биде суверена држава. Аналитичарите велат дека е скоро неможно Уставниот суд целосно да го прифати или пак да го отфрли обвинувањето. Најверојатно, според нив, е некое средно решение. Лисабонскиот договор лани на реферерендум го отфрли Ирска, а во Чешка и Полска и покрај одобрувањето од парламентите, претседателите Вацлав Клаус и Лех Качински одолговлекуваат со потпишувањето на документот.
XS
SM
MD
LG