Достапни линкови

logo-print

Џенерал Моторс го продава Сааб


Американската корпорација Џенерал Моторс објави денеска дека потпишала договор за продажба на својата шведска фирма Сааб на Конзорциум предводен од пведскиот производител на спортски автомобили Кенигсег. Договорот е вреден 600 милиони долари обезбедени од заем на Европската инвестициона банка за кој ке гарантира шведкста влада. Доплнителното финанисирање ке го обезбедат ГМ и Саан а цената не е соопштена. Продажбата ке биде завршена во третиот квартал.Сааб е под судска заштита, односно банкротство, од 20. фебруара во рамките на напорите на американскиот сопственик да го продаде.
XS
SM
MD
LG