Достапни линкови

logo-print

Одлуката за визите по изјаснувањето на земјите членки за извештајот на ЕК


Европската Комисија денеска соопшти дека Советот на министри на Европската Унија ќе донесе одлука за тоа на кои земји од Западен Балкан ќе им бидат укинати визите, откако земјите членки на Унијата ќе се изјаснат околу извештајот што Европската Комисија веќе им го доставува. Извештајот соддржи оценки за тоа која земја, колку напредувала на исполнувањето на условите за визна либерализација. Засега според неофицијални информации, според извештајот Македонија ги исполнила сите услови за укинување на визите за ЕУ, можно е истото да важи и за Црна Гора, додека за Босна и Херцеговина и Албанија било наведено дека не ги исполниле условите. Поради утврдени ,,одредени проблеми“ овој процес е неизвесен и за Србија.
XS
SM
MD
LG