Достапни линкови

logo-print

Вацлав Хавел во Слободна Европа


Вацлав Хавел

Вацлав Хавел

Поранешниот чешки Претседател Вацлав Хавел денеска зборуваше на уредничкиот колегиум во новата централа на Радио Слободна Европа во Прага. Тој порача дека прва задача на Слободна Европа е и натаму да обезбеди слободни информации и коментари за светските настани, независно од ниедна сила.

"Задача на Слободна Европа е да едуцира демократски политичари, не само во новите демократии туку и политичари Генерално, бидејки ние повторно и повторно гледаме како политичари од старите демократии одбегнуваат да зборуваат отворено со нивните партнери од авторитарните режими, за човековите права поради економски или било какви други практични причини".

Вацлав Хавел е познат писател дисидент од времето на комунизмот, демократски лидер кој мирно го изведе и раздружувањето на Чехословачка во Чешка и Словачка денеска членки на НАТО и Европскта Унија.
XS
SM
MD
LG