Достапни линкови

logo-print

Полицијата да се бори против нелегалното оружје присутно во огромни количини во Македонија


По вчерашното откривање на нелегалното оружје од страна на полицијата во близина на Танушевци упатените велат дека не очекуваат пруството на голема количина оружје кај нас да преставува опаснот сега откако земјава не јка дови поканата за членство во НАТО. Проценските на претседателот на нациналната асоцијација за оружје Владимир Пандовски се дека во земјава има околу 100 илјади парќиња нелегално огнено оружје

„Меѓутоа, се појавуваат и разни други типови оружје, како минско експлозивни средства, парчиња на муниција итн коишто претставуваат опасност за граѓаните.“

Сепак вели Пандовски најголемиот дел од нелегланото оружје кај нас е внесено во деведесетите години по распадот на воениот систем во Албанија. Со слично мислење е и универзитетскиот професор Владимир Пивоваров. Според него тоа преставува опаснот бидејки како што вели разни криминални групации во секое време може да го искорисат за дестабилизација на државава:

„Значи, ова количество оружје не можеме да го поврземе само со овој период на НАТО. Но, државата треба перманентно да работи, сите вакви бункери, зашто сериозно има огромно количество оружје останато. Дел е употребен, дел е откриен, но уште поголем дел е останат, и претставува сериозен проблем не само за овој момент, туку и за во иднина,“

вели Пивоваров и додава дека очекува и во иднина полицијата да пронаога нелегално оружје затоа што претпоставките се дека старите бункери се ископати плитко и сега излегуваат на површина.

„На шест – седум месеци излегува ваков бункер.“

И по исхопдот од Самитот во Букурешт нелегалното оружје во земјва нема да се искористи за дестабилизација смета Потпреседателот на евро атланскиот клуб на Македонија Исмет Рамадани

„Самиот факт што Косово стана Република, односно независна држава и Албанија веќе е во НАТО, мислам дека со тоа се намалуваат шансите за дестабилизација на Република Македонија.“

Според Рамадани особено важно за стабилноста е и очекуваното потшишувањер на воено технички договор со Соединтети Американски држави.
XS
SM
MD
LG