Достапни линкови

logo-print

Муслиманските лидери ги осудија забелешките на Папата Бенедикт 16


Муслиманските лидери ширум светот ги осудија забелешките на Папата Бенедикт 16 за време на неговата посета на родната Германија. Во говорот Папата цитираше визнатиски император од 14 век Михаел 2 палеолог, кој рекол дека пророкот Мухамед на светот не му донесол ништо освен зло и нехумани нешта, како командата верата што се проповеда да се шири со меч.

„Овие изјави ја навредуваат верата и исламската историја која го шири јазикот на дијалог и цивилизација во светот,“

изјави палестинскиот птремиер Исмаил Ханија. Овие изјави доагаат на два месеца пред посетата на Папата на Турција Директорот на турскиот дирекорат за весрки прашања Али Бардакоглу рече дека извинувањето би било пригодно однесување. 517 Ватикан инсистираше дека Папата намал намера да ги навреди муслиманите. 57 емји членки на Исламската Конференција го обвинија Папата Бенедикт 16 за клеветење на исламот.
XS
SM
MD
LG