Достапни линкови

logo-print

Право на пензија само за прогласениот технолошки вишок со уште пет години до старосна пензија


Во иднина право на пензиско осигурување ќе имаат само лицата што на денот кога се прогласени за технолошки вишок имаат уште пет години до стекнување на старосна пензија, а немаат минимални 15 години работен стаж. Од министерството за труд и социјална политика, велат дека овие измени и дополнувања од законот за вработување и осигурување во случај на невработеност, имаат за цел да ги поттикнат активните мерки на владата за зголемување на вработувањето.

„Најголемиот дел од средствата од Агенцијата за вработување и од буџетот се користат за паричниот износ за пензиско осигурување за лицата коишто се корисници на овој надоместок и тоа по основ на невработеност, додека многу мал процент средства се користат за активни мерки, за повторно вработувањ на овие лица и активно барање за повторно вработување,“,

изјави Македонка Честојнова, портпарол на министерството за труд и социјална политика.

Измените на законот, опфаќаат и конкретизирање и соодветно утврдување на паричниот надомест, а истиот како и досега ќе се определува според времето поминато во работен однос и плаќањето на придонесите за осигурување.
Во меѓувреме, во сила е актуелниот закон за вработување и осигурување во случај на невработеност, кој пак предизвика незадоволство кај стечајните работници со над 25 години работен стаж, кои бараат да биде регулиран нивниот статус до исполнување на условите за пензија.

„Воопшто ништо не добиваат. Единствено ако двајцата се невработени, добиваме сини картони.“

изјави претседателот на здружението Стојан Стојанов.

По негативниот исход од разговорите со ресорниот министер Стефче Јакимовски, здружението на стечајни работници подготви свој предлог закон, што веќе е доставен до Собранието.

„Сакаат куќите да сме го продале, па да сме живееле, тоа на еден министер не доликува да го изјавува.“

Од здружението на стечајни работници се надеваат дека зад текстот што го предложиле ќе застане некоја од пратеничките групи.

„Ако го донесе законот ние не ги решаваме нашите проблеми, ама барем малку да ги ублажиме.“

изјави Исен Фетаи, член на здружението на стечајците.
XS
SM
MD
LG