Достапни линкови

logo-print

Секогаш се бара, политичка обоеност


Зад актуелните протести против продажбата на ЕСМ Дистрибуција организирани од здружениото „Глас за светлина“ стои ВМРО ДПМНЕ, обвинува владеачката СДСМ. Со истото обвинување излезе и опозицијата кога на плоштадот Македонија се славеше признавањето на името од страна на Соединетите Американски држави. Тврдеше, зад невладиниот сектор стои власта. Кај нас дури и синдикалците се со политичка етикета. Ванчо Муратовски бил на СДСМ, а Дојчин Цветановски на ВМРО ДПМНЕ се обвинуваат меѓусебно. Аналитичарот Ибрахим Мехмети вели дека политичките партии манипулираат со квалификациите кои ги даваат, а со тоа и ги омаловажуваат граѓаните кои излегле да протестираат или да прославуваат нешто:

„Никој не се обидува да види кој е вистинскиот проблем, а после да се обвинува дали се тие минупулирани од власта или опозицијата. Кај нас прво се кажува дека тие се манипулирани, а никој не ги анализира причините за незадоволството. Доколку постојат причини, тогаш невкусно е некој да ги обвинува, затоа што тие луѓе имаат имиња и презимиња, имаат ликови, и може да се праша зошто протестираат.“

Но, според Мехмети често се случува и граѓанските здруженија и организации да подпаѓаат под политички влијанија:

„Граѓанските здруженија не се доволно организирани, не се самостојни во нивните ставови. Тие ги следат политичките партии, или некои други интереси и затоа неможат да бидат доволно автентични. Кај нас за жал најорганизирани се политичките партии, а во овој наш контекст, нај неорганизирани се граѓаните и непостојат вистински добро организирани граѓански здурженија кои ќе најдат еден цивилизиран и ефикасен начин да ги изразат своите ставови.“

За Панде Лазаровски од Институот за социолошки и политички правни истражувања пак, нормален е сојузот помеѓу граѓанскиот сектор и партиите:

„Логично е и дека политичките партии настојуваат да имаат некаков кредит од евентуалното инволвирање во такви ситуации, а од друга страна и граѓанскиот сектор е исто така свесен дека треба да има свои сојузници кои се менуваат во зависност од тоа што е предмет на итересирање и каков е ставот на конкретната партичка структура.“

вели Лазаровски и додава дека не постои неисполитизиран сектор, а такви се и невладините и синдикалните здруженија:

„Граѓанскиот сектор е многу политички определен и би била тотална „будалаштина“ ако не бараат сојузници за реализација за она што сметаат дека е предмет на нивното залагање.“

објаснува Лазаровски.
XS
SM
MD
LG