Достапни линкови

logo-print

Министрите за надворешни ЕУ ќе ги прецизираат модалитетите за новата мисија во Македонија


На 29 септември министрите за надворешни работи на ЕУ ќе ги презицираат модалитетите на новата полициска мисија која ќе ги замени Европските сили по 15 декември во Македонија.

„На состанокот на министрите за надворешни работи на Европската Унија што ќе се одржи на 29-ти септември треба да се одреди структурата, финасирањето и функционирањето на полициската мисија, а потоа ќе биде отворена канцеларија во Скопје“

изјави портпаролот на ЕУ во македонија Ирена Ѓузелова. Не се работи за никаква промена на мандатот надлечностите остануваат исти прецизира Ѓузелова

„Основната цел на оваа мисија ќе биде да ги поддржи активностите на владата за воспоставување на редот и мирот, да и помогне на владата да ги зајакне полициските сили, да ги помогне активностите за реформи во полицијата и зајакнување на управувањето со границите“

Додека Филип Сулие портпарол на Мисијата Конкордија денеска информира дека при крај се подготовките за примопредавање на командата од Конкордија на Еурофор:

„Овие денови околу 80 италијански, француски, португалски и шпански офицери од „Конкордија“ се приклучуваат на мисијата Еуфор. Во моментот се одвива процесот на нивно предавање на штабот. На 30 септември одговорностите и командата на мисијата „Конкордија“ ќе бидат предадени од страна на Франција на Еврофор“
XS
SM
MD
LG