Достапни линкови

logo-print

До крајот на годината апликација за членство во Унијата


Најавите на Македонија дека размислува до крајот на годинава да поднесе кандидатура за членство во Европската Унија дадени како изјава на македонската министерка за надворешни работи Илинка Митрева по разговорите со европската тројка во Брисел всушност говорат дека во овој период ни претстои многу работа коментира претседателката на собраниската комисија за надворешни работи Теута Арифи:

„Ние сметаме дека што порано се поднесе кандидатура тоа е подобро. Тогаш дефинитивно ќе треба многу повеќе да работиме на деловите и обврските што ги имаме од договорот за стабилизација и асоцијација и сметаме дека токму тогаш ќе биде приоритет брзата имплементација на охридскиот договор. Сметам дека тој процес на почнување на процесот на членување во ЕУ е сложен и комплициран процес. Искуството на Словенија покажува колку работи требаше администрацијата да преземе. Затоа пред нас ќе биде голема и тешка задача, затоа што процесот на членување не е прост, туку сложен што бара голем ангажман што треба да го покажеме.“

Освен рамковниот договор што е своевидна специфика на македонските европски перпективи, вообичаено една од клучните задачи врз основа на кои земјата се оценува како можен кандидат е прилагодувањето на домашното со законодавството на Унијата. Станува збор за обемна работа, вели професор Татјана Петрушевска:

„Во најоптимистичките варијанти се работи за 80,000 страници текст, некои зборуваат за 120,000, а според најпесимистичките варијанти се работи за волуменозен текст меѓу 180,000 и 220,000 страници.“

А од упатените во Брисел препораки: треба да се биде внимателен за моментот што ќе се избере за формалното поднесување кандидатура иако нема причини за непостоење на такви планови.

„Тоа е долгорочен процес и со оглед што европското членство е стратешка цел на вашата земја мислам дека би требале да работите на тоа, дипломатски заедно со европските институции, за да се постигне формален консензус пред да го поднесете барањето за кандидатура. Бидејќи една работа е формалното барање, а сосема друга претходното добивање потврда, признавање и прифаќање во самата Унија и земјите членки. Тоа бара малку подолги подготовки и дипломатски активности во таа насока.“

оцени Георгана Начева аналитичар на влијателната институција за централно европските политички студии во Брисел.
XS
SM
MD
LG